Vad är nitrodrycker? Allt du behöver veta om dem
Hittills har vi fått en ganska god förståelse för kolsyrade drycker och för vad som är bra och dåligt med koldioxid för dryckesindustrin. Vi har dock för avsikt att ta dig ett steg längre när det gäller drycker med den här guiden. Vi kommer att diskutera de berömda nitrodrycker, varför de är så populära och de mest kända typerna världen över.
Vad är nitrodrycker?
Kväve är en viktig beståndsdel i den kemiska industrin. Det är en icke-metallisk, färglös, luktfri och smaklös gas som identifieras med atomnumret 7 och symbolen N i det periodiska systemet.
Som nämnts ovan är dess värde för den kemiska industrin mycket högt. Kväve används ofta för att framställa gödningsmedel, salpetersyra, nylon, färgämnen och sprängämnen. Det produceras också i stor skala genom att bränna kolväten i luft och separera den koldioxid och det vatten som bildas från det kvarvarande kvävet.
Inom dryckesindustrin bidrar kväve till att ge drycker en sötare smak, även utan att tillsätta socker eller andra sötningsmedel. Till skillnad från CO2 (koldioxid) skapar kväve inte syra, vilket eliminerar den aspekten av smakprofilen hos öl eller kaffe.
Men hur gör kväve en dryck speciell?
När du tillsätter kväve i en dryck talar vi om nitrodrycker. Kväve ger i det här fallet glasen sin typiska krämiga och koncentrerade konsistens och en lätt ljusvit färg.
När den infunderas med kväve gör gasen drycken skummig, vilket skapar en “gushing”-effekt när bubblorna i drycken rör sig mot toppen av ditt glas. De minibubblor som skapas av kväve är mindre än de som skapas av koldioxid. Det är dessa bubblor som ger en silkeslen konsistens och en sammetslen munkänsla när du dricker en nitro-dryck.
Kom ihåg att konventionella bubbliga eller sprudlande drycker vanligtvis luftas med koldioxidgas.
De 2 mest kända typerna av nitrodrycker
Kväve, liksom alla grundämnen på jorden, finns i ett av de tre materiatillstånden: fast, flytande eller gasformigt. Naturligtvis förekommer det som en gas i vår atmosfär, som framstår som det mest rikliga grundämnet och utgör 78 % av luften vi andas; endast 20 % är syre.
När det fryser till cirka -320°F blir det flytande. Flytande kväve har traditionellt använts i den kulinariska världen för att frysa livsmedel eftersom det är lukt-, färg- och smaklöst – och helt säkert som ett naturligt förekommande element.
Som gas är det användbart för nitrodrycker. Dessa drycker har ökat i popularitet, särskilt den läckra Nitro cold brew. Den kanske mest kända typen.
Nitro kallbryggt kaffe
Nitrokaffe är en ny trend som har varit otroligt omvälvande och givande för baristor runt om i världen. Det är ett uppfriskande sätt att börja dagen, särskilt för koffeinälskare.
Du söker alltså en koffeinbaserad dryck med lägre koffeinhalt än vanligt kaffe. Då är nitrokaffe det du behöver.
Nitrokaffe är i princip kallt kaffe som har tillsatts kväve. På grund av det krämiga skumlagret ser det här kaffet ut som en Guinness-öl.
Vill du göra nitrokaffe själv?
Du kan titta på den här videon ellerläsa den här guiden för att lära dig hur du gör nitrokaffe med en gräddsiphon.
Nitro te
Precis som nitrokaffe är nitrote bara en dryck som du tillsätter kväve till.
Den enda skillnaden är den koffeinhalt som finns i var och en av dem. Till skillnad från nitro cold brew, som pumpar dig med en koncentrerad dos koffein, är nitro te-kaffeinnivåerna på den låga sidan: bara cirka 50 milligram per kopp.
För att beskriva det tydligt: nitrote ger dig en överlägsen smak och konsistens utan socker. Du får en komplett sensorisk upplevelse eftersom drycken är fri från mejeriprodukter, tillsatt socker och oönskade kalorier.
Slutord
Kortfattat diskuterat står det klart att om man lägger kväve i drycker så ger det ytterligare en dimension till dryckens smak, munkänsla och visuella attraktion. Vare sig du är en hemmamixolog/barista eller en professionell bartender vet du fördelarna med kväve som du utan tvekan kommer att uppskatta.
Vill du göra nitrodrycker hemma? Överväg att köpa en 640 g N2O flaska från en ledande gasleverantör som Fast Gas.