Efter en lång väntan har utredningen från regeringen överlämnats till socialministern Jakob Forssmed, som nu tar över ärendet till regeringskansliet för att utvärdera och eventuellt fastställa ett nytt lagförslag kring lustgas, eller även kallat dikväveoxid.
Utredningen har varit en långvarig och komplex process som har mötts av flera förseningar. Att överväga ett förbud mot något som används både inom matlagning och vård är en svår uppgift för regeringen. Enligt det som framkom under pressträffen den 25 mars verkar regeringen sträva efter att förbjuda lustgas för allmänt bruk, vilket förväntas ha förödande konsekvenser och påverka den svarta marknaden positivt. Dessutom kan den nuvarande lagliga försäljningen utav lustgas, som är föremål för beskattning, istället flyttas till den olagliga svarta marknaden där staten inte får in intäkter.
Hur ska ett förbjud om lustgas utformas?
Enligt förslaget ska försäljning av lustgas för berusningssyfte totalförbjudas. Mindre patroner kommer dock fortsatt att få säljas, under förutsättning att det finns en åldersgräns på 18 år. Anledningen till detta är att lustgas även används som tillsats i livsmedel, särskilt i sifoner som används av restauranger och privatpersoner för att vispa grädde och soppor.
Det föreslagna förbudet påverkar inte användningen av lustgas i medicinska syften. Förslaget innebär inte heller att användning av lustgas blir olaglig.
Varför har Regeringen tillsatt en utredning om lustgas?
Fokus för utredningen har främst legat på att skydda barn och unga från de potentiella farorna med lustgasanvändning. Jakob Forssmed betonar att man har observerat en ökning av användningen av lustgas, särskilt bland yngre åldersgrupper, vilket har lett till allvarliga skador hos vissa individer.
Hur ska man säkerställa att försäljningen av lustgas inte flyttar till den svart marknaden?
När det gäller risken för att försäljningen av lustgas fortsätter på den svarta marknaden understryker Forssmed att sådana frågor är vanliga vid reglering av produkter. Regeringen kommer att noggrant analysera utredningsförslaget innan man tar ställning till hur man ska gå vidare.
Är lustgas olagligt?
Nej lustgas är inte olagligt utan detta är bara en utredning som ska ligga i grund för ett eventuellt lagförslag och ett lagförslag kommer ta tid, uppemot 2 år då regeringen har många viktiga beslut att ta ställning till gällande lustgas eftersom det används inom sjukvården och matlagning.
Partybolaget följer dagligen debatten kring lustgas och via webbplats Status substanser hittar du all nödvändig information om den lagliga statusen.
Vart kan jag köpa lustgas?
Lustgas kan du alltid köpa via oss på Partybolaget, vi erbjuda ett stort och brett utbud av populära lustgasprodukter från välkända varumärken så som Fastgas. Vi erbjuder alltid marknadens bästa produkter till dem förmånligaste priserna.
Vi har lustgas i alla möjliga storlekar så som Fastgas 640G, Fastgas 670G och Fastgas 2kg